Omakotitalon lämmityskustannukset

Omakotitalon lämmitys – omakotitalon lämmityskustannukset

Omakotitalon lämmitys voidaan järjestää monella tavalla. Omakotitalon lämmityskustannukset vaihtelevat valitun lämmitysjärjestelmän mukaan. Investointikulut ja lämpöenergian hinta vaikuttavat sekä rakentamisbudjettiin ja asumiskustannuksiin. Lisäksi erilaiset huolto ja korjauskustannukset vaihtelevat järjestelmissä. Tässä blogissa pohdimme, mikä on hyvä omakotitalon lämmitys ja mistä omakotitalon lämmityskustannukset muodostuvat.

Lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen vaihtoehtoja ovat erilaiset lämpöpumput, maalämpö, sähkö-, puu- ja kaukolämmitys sekä näiden erilaiset yhdistelmät.  Nykyisin lämpö jaetaan kodin eri tiloihin vesikiertoisella lattialämmityksellä.Omakotitalon lämmityksen valinnassa ratkaisevat useimmiten asennuksen hinta, käyttökustannukset, helppous ja huolettomuus sekä ympäristöystävällisyys.

Kaksi samankokoista omakotitaloa – erilaiset lämmitysjärjestelmät

Rakensimme v. 2022 Ouluun vierekkäinen lähes samanlaiset puurunkoiset omakotitalot, joiden huoneistoala on 103m².  A-talon lämmitysmuodoksi valittiin kaukolämpöjärjestelmä, jota täydennettiin ilmalämpöpumpulla. B-talo lämpiää poistoilmalämpöpumppulla (PILP) sekä ilmalämpöpumpulla.

HANKINTAKUSTANNUKSET
Laskimme vuoden 2024 hinnastolla näiden talojen lämmitysjärjestelmien investointikulut.

A-talo:
Kaukolämpöjärjestelmä 5600€
Kaukolämpöliittymä 3500€
Ilmanvaihtokone 2930€
Ilmalämpöpumppu 2710€
Kustannukset yhteensä 14740€                                               

B-talo:
Poistoilmalämpöpumppu 11990€
Ilmalämpöpumppu 2710€
Kustannukset yhteensä 14700€

Hankintakustannuksiltaan valitut lämmitysmuodot ovat lähes saman hintaiset.

KÄYTTÖKUSTANNUKSET
Vertailimme näiden talojen lämmityskustannuksia maaliskuusta 2023 helmikuuhun 2024. Perheiden käyttösähkökustannukset voivat poiketa jokin verran toisistaan. Kummallakaan perheellä ei ole erityisen paljon sähköä kuluttavaa laitetta tai harrastusta. A-talossa asuu kaksi aikuista ja B-talossa kahden aikuisen lisäksi kaksi alle 3 -vuotiasta lasta.

A-talo:
Kaukolämpö 1530€
Käyttösähkö (5500kWh) 600€
Käyttökustannus yhteesä 2130€ 

B-talo:
Kokonaissähkö (13729 kWh) 1500€
Käyttökustannus yhteesä 1500€   

Lämmityskustannukset ovat B-talon lämmitysjärjestelmän eduksi vuositasolla 630€

Lämpöpumppujen käyttöikä on alhaisempi kuin kaukolämpöjärjestelmän ja tämän vuoksi arvioimme näille korjauskustannukset. Ilmalämpöpumpun käyttöajaksi arvioidaan n. 15 vuotta. Kustannukset ovat 180€/v. Poistoilmalämpöpumpun kompressorin korjaus (3000€) tullee ajankohtaiseksi 10 vuoden kuluttua. Korjauskustannukset 300€/v. Kun huomioidaan poistoilmalämpöpumpun korjauskustannukset ja uuden ilmalämpöpumpun hankinta B-talon lämmityksen vuosikustannukset ovat vain hiukan edullisemmat, 150€/v. Korjauskustannukset ovat arvioita.

omakotitalon lämmitys – omakotitalon lämmityskustannukset, termostaatti

Muita lämmitysvaihtoehtoja

Vertailimme myös muita lämmitysvaihtoehtoja rakentamillemme taloille. Laskimme järjestelmien hankintakustannukset v. 2024 hintatasolla.

VESI-ILMALÄMPÖPUMPPU TÄYDENNETTYNÄ ILMALÄMPÖPUMPULLA


Vesi-ilmalämpöpumppu 11770€
Ilmanvaihtokone 2930€
Ilmalämpöpumppu 2710€
Kustannukset yhteensä 17410€

Vesi-ilmalämpöpumpun järjestelmän investointikustannukset ovat n. 2700€ kalliimmat kuin rakentamamme B-talon lämmitysjärjestelmä. Todennäköisesti vesi-ilmalämpöpumpulla voidaan säästää sähköä tämän talon kokoluokassa n. 4000kWh eli 500€ vuodessa. Investointieron takaisinmaksuaika lainarahalla on n. 6 vuotta, jos lainan korko jätetään huomioimatta. Nykyisillä asuntolainojen koroilla takaisin maksuaika on n. 8 vuotta.

 

MAALÄMPÖPUMPPU JA ILMALAMPÖPUMPPU


Maalämpö porakaivolla 16230€
Ilmanvaihtokone  2930€
Ilmalämpöpumppu 2710€
Kustannukset yhteensä 21870€

Maalämpöjärjestelmän investointikustannukset ovat n. 7200€ kalliimmat kuin rakentamamme B-talon lämmitysjärjestelmä. Laskennallinen sähkönsäätö on 6000kWh eli 650€ vuodessa. Investointieron takaisinmaksuaika lainarahalla on 11 vuotta, jos lainan korko jätetään huomioimatta. Nykyisillä asuntolainojen koroilla takaisin maksuaikaa kertyy noin 13 vuotta.

omakotitalon lämmitys – omakotitalon lämmityskustannukset, kuvassa on kaukolämpövaihdin

Lämmitysjärjestelmien käyttöikä

Lämmitysjärjestelmän investointi tehdään pitkäksi aikaa – kahdeksi tai kolmeksi vuosikymmeneksi. Kaukolämmönvaihdin kestää 20–30 vuotta. Maalämpö- että poistoilmalämpöpumpun käyttöikäennuste on samaa luokkaa, joskin maalämpöpumpun kompressorin joutuu yleensä uusimaan jo 10–15 vuoden kuluttua käyttöönotosta. Ilma- ja ilmavesilämpöpumput palvelevat yleensä 10–20 vuotta.

Pohdintaa

Kaukolämpö on helppo, huoleton, lähes äänetön ja pitkäikäinen. Se on investointikustannuksiltaan edullinen mutta energiahinnaltaan kallein. Kaukolämpö tuotetaan keskittyneesti laajalle alueelle, joten pitkäaikaiset käyttökatkokset voivat olla mahdollisia. Myös energiahinta voi nousta nopeastikin.

Poistoilmalämpöpumppu (PILP) on yksikertainen viritetty sähkölämmitys. Se vie vähän tilaa, mutta on sisälle melko äänekäs. Tämä on edullinen lämmitysjärjestelmä, jonka lämmitysenergian hinta on riippuvainen sähkön hinnasta.

Vesi-ilmalämpöpumppu (VILP) on energiatehokas, mutta vaatii huolenpitoa ja säännöllistä huoltoa. Siinä on äänekäs ulkoyksikkö, joka valuttaa kondenssivettä talvella. Laitteessa on runsaasti liikkuvia osia, mikä voi lisätä korjaustarvetta.

Maalämpö hyödyntää maaperään tai veteen varastoitunutta lämpöenergiaa. Se on ympäristöystävällistä, uusiutuvaa energiaa, josta aiheutunut hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin monella muulla lämmitystavalla. Maalämpö on arvostettu, mutta investointikustannuksiltaan kallein.

Jos arvostat huoltovapaata ja hiljaista lämmönlähdettä, valintasi on kaukolämpö.
Jos rakennat pienellä budjetilla, valintasi on ehkä poistoilmalämpöpumppu.
Jos tykkäät tekniikasta, eivätkä huoltotyöt rasita, valintasi on vesi-ilmalämpöpumppu.
Jos arvosta ekologisuutta, valintasi maalämpöjärjestelmä.

Laita jakoon!