Kodinhoitohuoneen toimivuus on tärkeä.

Kodinhoitohuone on nimensä mukaan tila, jossa huolletaan kotia.

Kodinhoitohuone on oikea monitoimitila: siellä pyörii pyykkihuolto, säilytään siivousvälineitä ja muita kodin tarvikkeita. Usein se toimii myös arkieteisenä. Tavallisesti käynti kylpyhuoneeseen on kodinhoitohuoneen kautta.

Muodoltaan suorakaide vai neliö?

Kun suunnittelet kodinhoitohuonetta, mieti mitä vaatimuksia asetat sille. Kuinka usein teillä pestään pyykkiä ja miten kuivaat sen? Kuinka paljon tarvitset kaappitilaa?

Neliönmuotoisessa huoneessa lattiapinta-alaa on runsaasti. Lattiatilaa tarvitaan, jos kodinhoitohuoneessa puetaan lapsia ja säilytetään rattaita. Myös lattialla seisovat kuivaustelineet tarvitsevat tilaa.

Pitkänomaisessa huoneessa seinäpintaa on enemmän, jolloin kaapistoja sopii kahdelle, jopa kolmelle seinälle. Kaapistoja tarvitaan, jos kodinhoitohuonetta käytetään arkieteisenä. Harrastusvälineet, ulkoiluvaatteet ja kypärät vaativat runsaasti tilaa.

Kodinhoitohuoneeseen tarvitaan vähintään kaksi-kolme korkeaa komeroa: siivous-, liinavaate- ja pyyhekaappi. Pyykkikaapiksi riittää pari tason alle sijoitettavaa lankakoria.

Ikkuna tuo kodinhoitohuoneeseen viihtyisyyttä ja valoisuutta. Allas kannattaa olla niin syvä, että siivousämpärin täyttäminen onnistuu helposti. Teräsaltaassa on mukavampaa huuhdella likaiset rätit kuin vessojen posliinialtaissa.

Pyykkihuolto

Kodinhoitohuoneen perusvaruste on pyykinpesukone. Se kannattaa valita omalle perheelle sopivaksi. Jos pyykkiä on vähän, pärjätään hyvin pyykkikoneella, jonka täyttömäärä 5 – 6 kg.  Pyykkimäärää lisää leikki-ikäiset lapset ja liikuntaharrastukset. Kun pyykättävää on paljon, kannattaa valita 9 – 10 kg pesukone. Myös linkousteho on hyvä huomioida, sillä se vaikuttaa huomattavasti pyykin kuivausaikaa.

Pyykinkuivaus aiheuttaa usein päänvaivaa. Ulkona kuivaaminen onnistuu meillä vain kesäaikaan, joten koneellinen kuivausapu on tarpeen varsinkin lapsiperheelle. Kuivausrumpu ja -kaappi vauhdittavat lingotun pyykin kuivumista. Rumpu maksaa enemmän kuin kaappi, mutta se kuivaa vaatteet nopeammin ja kuluttaa vähemmän sähköä. Toisaalta kuivauskaapissa voidaan kuivat myös märät ulkoilu- ja lenkkivaatteet ja kengät.

Tason alle vierekkäin sijoitetut pyykinpesukone ja kuivausrumpu antavat lisäävät pöytätasoa pyykin laskuttamiseen. Likavaatteiden säilyttämiseen ilmava lankakori on paras. Likavaatteiden säilyttämiseen kannattaa varata sopivasti tilaa, sillä tilavat korit säilövät helposti monta koneellista pyykättävää.

Vaikka pyykki kuivattaisiin pääasiassa koneellisesti, myös narukuivaustilaa tarvitaan. Lattialla seisovat kuivaustelineet tukkivat kulkuväyliä ja ovat aina väärässä paikassa. Erittäin toimiva on seinälle kiinnitettävä kuivaustelin, joka voidaan kääntää seinää vasten.  Seinälle taittuva oskarinoksa on yksinkertainen, mutta pieneenkin tilaan sopiva pyykinkuivausteline. Koukkuun voi ripustaa paidat kuivumaan henkareissa.

Jos kodinhoitohuoneeseen ei voi sijoittaa kaapistoon kätkeytyvää silityslautamekanismia, silityslaudalle on hyvä olla oma säilytyspaikka, ettei se pyöri tiellä.

Suunnittele paikka myös pesuaineille. Ne kannattaa sijoittaa yläkaappiin lasten ja eläinten saavuttamattomiin.

Arkieteinen

Heti ulko-oven vieressä olevat kurapiste on eläin- ja lapsiperheille iso apu. Se pitää sekä muksujen kumpparit että lemmikkien tassut sisääntulokunnossa: hiekka ja roskat valuvat veden mukana sakkakoriin. Kurapisteen hyvä kaato ja pieni kynnys pitävät huolen siitä, ettei vettä pääse muualle kuin viemäriin.

Ulkoiluvaatteille ja välineille kannattaa varata riittävästi tilaa. Ovellisiin kaappeihin voidaan sijoittaa liikuntavaatteet, kengät ja kypärät. Avonaulakkoon on helppo laittaa takit. Naulakon alla oleva penkki helpottaa pukeutumista.

Kodinhuoneesta saunaan

Jos kodinhoitohuoneen kautta kuljetaan myös kylpyhuoneeseen, tila kannatta suunnitella tarkoin. Kodinhoitohuonetta voidaan erotella eri osiin kaapistoilla ja jopa liukuovelle. Saunailtana rentoudutaan, joten pyykkivuoret olisi hyvä saada pois muistuttamasta tekemättömistä töistä.

Riisuuntumista helpottaa, jos sille on varattu oma penkki. Siihen voi laskea vaatteet ja pyyhkeet saunomisen ajaksi.

Penkin ei tarvitse olla pitkä.  120 – 150 cm on varsin riittävä.  Penkin taustaseinälle voidaan luoda rauhoittavaa tunnelmaa tehostepaneelilla tai – maalilla sekä valoilla.

Kylpyhuoneen oven paikka kannatta miettiä niin, että ulko-ovesta kantautuva hiekka ja kura ei tartu saunasta tulevan jalkoihin.

Hyvä kodinhoitohuone on tehty elämää varten, helpottamaan ja auttamaan arjen hommissa. Se kannattaa suunnitella hyvin.

Pohjakuva esimerkin kodinhoitohuoneesta

Laita jakoon!