Kodinhoitohuoneen suunnittelu ja toimivuus ovat tärkeitä

Kodinhoitohuoneen suunnittelu – siihen kannattaa panostaa. Kodinhoitohuone on oikea monitoimitila: siellä pyörii pyykkihuolto, säilytään siivousvälineitä ja muita kodin tarvikkeita. Usein se toimii myös arkieteisenä. Tavallisesti käynti kylpyhuoneeseen on kodinhoitohuoneen kautta. Hyvä kodinhoitohuoneen suunnittelu helpottaa arkitouhuja.

Kodinhoitohuoneen suunnittelu: kodinhoitohuoneessa on mustat kaapin ovet sekä tasot ja valoiset seinät. Työtasoa on runsaasti.

Muodoltaan suorakaide vai neliö?

Kun suunnittelet kodinhoitohuonetta, mieti mitä vaatimuksia asetat sille. Kuinka usein teillä pestään pyykkiä ja miten kuivaat sen? Kuinka paljon tarvitset kaappitilaa?

Neliönmuotoisessa huoneessa lattiapinta-alaa on runsaasti. Lattiatilaa tarvitaan, jos kodinhoitohuoneessa puetaan lapsia ja säilytetään rattaita. Myös lattialla seisovat kuivaustelineet tarvitsevat tilaa.

Pitkänomaisessa huoneessa seinäpintaa on enemmän, jolloin kaapistoja sopii kahdelle, jopa kolmelle seinälle. Kaapistoja tarvitaan myös, jos kodinhoitohuonetta käytetään arkieteisenä. Harrastusvälineet, ulkoiluvaatteet ja kypärät vaativat runsaasti tilaa.

Kodinhoitohuoneeseen tarvitaan muutama korkea komero: siivous-, liinavaate- ja pyyhekaappi. Pyykkikaapiksi riittää pari tason alle sijoitettavaa lankakoria.

Ikkuna tuo kodinhoitohuoneeseen viihtyisyyttä ja valoisuutta. Allas kannattaa olla niin syvä, että siivousämpärin täyttäminen onnistuu helposti. Isossa kodinhoitohuoneen teräsaltaassa on mukavampaa huuhdella likaiset rätit kuin vessojen käsienpesualtaissa.

Kodinhoitohuoneen suunnittelu: Kodinhoitohuoneesta on käynti ulos. Siellä on pyykinpesutorni ja runsaasti pöytätilaa.

Pyykkihuolto

Kodinhoitohuoneen perusvaruste on pyykinpesukone. Se kannattaa valita omalle perheelle sopivaksi. Jos pyykkiä on vähän, pärjätään hyvin pyykkikoneella, jonka täyttömäärä 5 – 6 kg.  Pyykkimäärää lisää leikki-ikäiset lapset ja liikuntaharrastukset. Kun pyykättävää on paljon, kannattaa valita 9 – 10 kg pesukone. Myös linkousteho on hyvä huomioida, sillä se vaikuttaa huomattavasti pyykin kuivausaikaa.

Pyykinkuivaus aiheuttaa usein päänvaivaa. Ulkona kuivaaminen onnistuu meillä vain kesäaikaan, joten koneellinen kuivausapu on tarpeen varsinkin lapsiperheelle. Kuivausrumpu ja -kaappi vauhdittavat lingotun pyykin kuivumista. Rumpu maksaa enemmän kuin kaappi, mutta se kuivaa vaatteet nopeammin ja kuluttaa vähemmän sähköä. Toisaalta kuivauskaapissa voidaan kuivata myös märät ulkoilu- ja lenkkivaatteet ja kengät.

Tason alle vierekkäin sijoitetut pyykinpesukone ja kuivausrumpu antavat lisäävät pöytätasoa pyykin laskuttamiseen. Likavaatteiden säilyttämiseen ilmava lankakori on paras. Likavaatteille on hyvä varata sopivasti tilaa, sillä tilavat korit säilövät helposti monta koneellista pyykättävää.

Kodinhoitohuoneen suunnittelu: ulko-oven vieressä on suihkullinen kurapiste ja seinällä kuivauspatteri.

Arkieteinen

Heti ulko-oven vieressä olevat kurapiste on eläin- ja lapsiperheille iso apu. Se pitää sekä muksujen kumpparit että lemmikkien tassut sisääntulokunnossa. Hiekka ja roskat valuvat veden mukana sakkakoriin. Kurapisteen hyvä kaato ja pieni kynnys pitävät huolen siitä, että vesi valuu varmasti viemäriin.

Ulkoiluvaatteille ja välineille kannattaa varata riittävästi tilaa. Ovellisiin kaappeihin voidaan sijoittaa liikuntavaatteet, kengät ja kypärät. Avonaulakkoon on helppo laittaa takit. Naulakon alla oleva penkki helpottaa pukeutumista.

Kodinhoitohuoneen suunnittelu, kodinhoitohuoneessa on penkki pukeutumistavarten ja käynti ulos.

Kodinhuoneesta saunaan

Jos kodinhoitohuoneen kautta kuljetaan myös kylpyhuoneeseen, tila kannatta suunnitella tarkoin. Kodinhoitohuone  voidaan jakaa eri osiin kaapistoilla ja jopa liukuovelle. Saunailtana rentoudutaan, joten pyykkivuoret olisi hyvä saada pois muistuttamasta tekemättömistä töistä.

Riisuuntumista helpottaa, jos sille on varattu oma penkki. Siihen voi laskea vaatteet ja pyyhkeet saunomisen ajaksi.

Penkin ei tarvitse olla pitkä.  120 – 150 cm on varsin riittävä.  Penkin taustaseinälle voidaan luoda rauhoittavaa tunnelmaa tehostepaneelilla tai – maalilla sekä valoilla.

Kylpyhuoneen oven paikka kannatta miettiä niin, että ulko-ovesta kantautuva hiekka ja kura ei tartu saunasta tulevan jalkoihin.

Hyvä kodinhoitohuone on tehty elämää varten, helpottamaan ja auttamaan arjen hommissa. Se kannattaa suunnitella hyvin.

Esimerkki kodinhoitohuoneesta

Kodinhoitohuoneen suunnittelu - pohjapiirustus. Kodinhoitohuoneesta kuljetaan saunaan. Se toimii myös arkieteisenä.Kodinhoitohuoneen suunnittelu: seinällä on puiset koukut ja peili.

Jopera

Se on v. 1993 perustettu perheyritys. Rakennamme laadukkaat ja yksilölliset kodit käytännölliseen arkeen ja iloiseen juhlaan pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Oulun seudulla.

Olemme toimineet pitkään kannattavasti, mikä takaa turvallisen vastuunkantajan rakentamisen aikana ja kodin valmistuttua vuosienkin kuluttua.  Luottoluokituksemme on jo vuosia ollut paras AAA gold.

Sinua varten

Vahvuutemme ovat motivoitunut ja palveleva henkilökunta. Suunnittelemme puu- ja hirsitalot yksilöllisiksi. Ammattitaitoiset rakentajat tekevät tiiviit, energiatehokkaat ja varmat rakenteet. Pidämme lupaamamme aikataulut. Rakennamme laadukkaita ja tyylikkäitä koteja, joiden arvo säilyy.

Suunnitteletko omakotitalon rakentamista?

Tutustu palveluihimme

Laita jakoon!